Slonovinová omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 909 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 502.1 mg
 - Draslík 918.1 mg
 - Vláknina 2503.4 mg
 - Vitamín A 2503.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a přivedeme k varu. Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na velmi mírném ohni asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila. Podléváme jen v případě nutnosti.
 - 
                                2
Po 1 hodině přimícháme drůbeží vývar, ve kterém jsme rozmíchali masovou želatinu nebo rosol. Necháme ještě jednou projít varem a odstavíme.
 - 
                                3
Do odstavené omáčky vmícháme metlou 2 lžíce másla.