Pomerančový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Smetana 12% (konzumní)
  • 250 g Linecké (křehké) těsto
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 60 g Solamyl
  • 270 g Cukr krupice
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Pomeranče
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 21 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 173.5 mg
  • Draslík 243.1 mg
  • Vláknina 5760 mg
  • Vitamín A 5760 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180C.

  • 2

    Křehké těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu. Zakryjeme papírem na pečení a na něj položíme sušené bílé fazole, aby korpus držel tvar. Pečeme 10 minut.

  • 3

    Kůru ze čtyř pomerančů oloupeme, nakrájíme na kousky a s troškou vody přivedeme k varu. Poté zcedíme, vložíme opět do kastrolu a zalijeme 500ml vody. Přidáme 200g cukru a při nízké teplotě vaříme cca 30minut.

  • 4

    Rozšleháme vejce spolu se žloutky a metličkou zašleháme zbytek cukru. Mléko s máslem přivedeme k varu. V kastrolu smícháme maizenu se šťávou vymačkanou z pomerančů, přidáme směs vajec, přilijeme vroucí mléko a zamícháme smetanu. Necháme krátce provařit a poté kastrol na 30minut odstavíme. Nakonec vmícháme dvě třetiny kandované pomerančové kůry a krém rozetřeme na upečený korpus. Dozdobíme zbytkem pomerančové kůry.

Komentáře k receptu