Vepřová pečeně po florentsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 180 g Cibule
  • 1500 g Vepřová pečeně
  • 3 g Rozmarýn čerstvý
  • 120 g Fenykl čerstvý
  • 80 ml Olej olivový
  • 48 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 185 ml Víno bílé
  • 250 ml Vývar drůbeží
  • 80 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1073 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 91 g
  • Sodík 318 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 188.8 mg
  • Draslík 871 mg
  • Vláknina 2567.5 mg
  • Vitamín A 2567.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu necháme zahřát na 200 °C.

  • 2

    Lístky fenyklu nadrobno nasekáme a smícháme s rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem. Připravenou směsí plníme hlubší zářezy, které jsme do masa udělali ostrým nožem.

  • 3

    Cibuli rozpůlíme a dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a na ni dáme připravené maso. Dáme péct na 30 minut, poté snížíme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.

  • 4

    Maso podlijeme a osolíme, přilijeme 90 ml vína a necháme péct dalších 35 minut. Občas přelijeme výpekem.

  • 5

    Bulvy fenyklu nakrájíme na centimetrové plátky a dáme vařit, přisypeme pokrájenou cibuli a extra panenský olej, trochu osolíme. Vaříme zvolna, přikryté poklicí, cca 45 minut. Hotový fenykl musí být měkký a voda takřka vyvařená.

  • 6

    Upečené maso vyjmeme z pekáče, do výpeku přilijeme zbytek vína a necháme zprudka vařit do zhoustnutí omáčky. Poté odstavíme z plotny, osolíme a opepříme, vmícháme smetanu.

  • 7

    Maso servírujeme na fenyklu, pokrájené na plátky a přelité omáčkou.

Komentáře k receptu