Provensálské jehněčí na grilu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 750 ml Víno červené
  • 1 hrst Rozmarýn čerstvý
  • 1 hrst Tymián čerstvý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Jehněčí kýta
  • 0.17 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 4 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 795 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 280 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 198 mg
  • Draslík 1108.8 mg
  • Vláknina 1207.2 mg
  • Vitamín A 1207.2 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vykostěné maso vodorovně neúplně rozřízneme směrem od kapsy, která vznikla při odstraňování kosti. Nedořízneme maso úplně, abychom jej mohli rozložit na velký plát.

  • 2

    Připravené maso vložíme do mísy, přidáme červené víno, nakrájené stroužky česneku a olej. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 6 hodin (lépe 24 hodin) marinovat. Během marinování maso několikrát obrátíme.

  • 3

    Než budeme maso grilovat, vyjmeme jej z marinády a osušíme. Maso naplocho rozložíme a propíchneme jej 2-3 grilovacími jehlami, aby se při grilování nekroutilo. Po obou stranách potřeme tapenádou.

  • 4

    Grilovací rošt potřeme olejem a položíme na něj maso. Nad žhavým dřevěným uhlím, ve výšce asi 10 cm, grilujeme z obou stran, vždy po dobu 5 minut. V pětiminutových intervalech obrátíme ještě dvakrát a pokaždé potřeme tapenádou. Jestliže se nám bude maso připalovat, posuneme rošt na 15 cm nad uhlí. Po 20-25 minutách bude maso středně propečené.

  • 5

    Opečené maso odstavíme a necháme 10 minut odpočinout. Rozkrájíme jej na tenké plátky, které ozdobíme snítkami rozmarýnu a tymiánu.

Komentáře k receptu