Králík po provensálsku
Suroviny
- 1000 g Králičí maso
- 100 g Slanina vepřová
- 900 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 ml Víno bílé
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Šalvěj čerstvá
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 29 g
- Sodík 835 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 159.5 mg
- Draslík 1453.6 mg
- Vláknina 8621.3 mg
- Vitamín A 8621.3 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V kastrole na rozehřátém oleji opékáme omyté porce králíka asi 10 minut. Maso vyjmeme a necháme okapat. Většinu tuku odlijeme. 
- 
                                2Do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme 5 minut. Přisypeme nasekaný česnek, chvíli mícháme a přidáme omyté snítky bylinek a rajčata. Osolíme, opepříme a za častého míchání povaříme 10 minut do zhoustnutí. 
- 
                                3Do kastrolu vrátíme porce králíka, přilijeme víno a zvolna vaříme 20 minut. 
- 
                                4Potom podlijeme horkou vodou, podle chuti přisolíme a opepříme a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme 15-20 minut doměkka. 
- 
                                5Pokrm odstavíme z plotny a necháme 10 minut odpočinout. 
- 
                                6Při podávání ozdobíme každou porci čerstvým rozmarýnem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        