Jehněčí špízy na rozmarýnu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Jehněčí kýta
  • 1 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Kmín římský
  • 2 ks Paprika červená
  • 12 stroužek Česnek
  • 0.09 dl Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 1.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 330 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 96 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 82.5 mg
  • Draslík 531 mg
  • Vláknina 3188 mg
  • Vitamín A 3188 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakrájíme jehněčí maso na kostky o velikosti asi 5 cm. V misce umícháme marinádu z olivového oleje, bílého vína, mletého římského kmínu a nakrájeného oregana. Vložíme jehněčí maso, promícháme s marinádou a uložíme na 4-12 hodin do lednice.

  • 2

    Hodinu před grilováním namočíme rozmarýn do studené vody. Poté jej vyjmeme a osušíme.

  • 3

    Papriky zbavíme semen a nakrájíme je na kostky o velikosti 5 cm. Spolu s česnekem je asi minutu povaříme ve vroucí vodě, poté zchladíme studenou tekoucí vodou, osušíme a odložíme.

  • 4

    Spodní části rozmarýnu zbavíme jehlic, zhruba v délce 4 cm, abychom získali „rukojeť“. Na oloupané části rozmarýnu navlékneme střídavě marinované jehněčí maso, stroužky česneku a kousky paprik. Pokud nemáme větvičky dostatečně pevné, aby propíchly maso, pomůžeme si grilovací jehlou.

  • 5

    Grilovací rošt potřeme mírně olejem a rozložíme na něj připravené špízy. Špízy grilujeme ve výšce asi 13 cm pod rozehřátým grilem, po dobu 10-12 minut. Během grilování je potíráme zbylou marinádou nebo olivovým olejem a postupně obracíme.

Komentáře k receptu