Salát Nicoise s vejci a olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Fazole bílé
  • 250 g Brambory
  • 60 g Olivy černé
  • 50 g Ančovičky konzervované
  • 150 g Tuňák obecný
  • 100 ml Olej olivový extra panenský
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 ks Rajčata
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 510 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 618 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 167.1 mg
  • Draslík 1330.8 mg
  • Vláknina 18946.2 mg
  • Vitamín A 18946.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si zálivku. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáme panenský olivový olej, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek a pepř. Zavřeme a důkladně protřepeme.

  • 2

    Ve třech hrncích přivedeme vodu k varu. Do prvního vložíme vejce a vaříme po dobu 12 minut od chvíle, kdy voda znovu přijde k varu. Poté je prudce zchladíme studenou vodou.

  • 3

    Do druhého hrnce s vroucí vodou vložíme fazolky s odříznutými konci a po 3 minutách varu je přendáme do hluboké mísy a zalijeme zálivkou.

  • 4

    Ve třetím hrnci si uvaříme buď celé nebo rozpůlené brambory. Vodu slijeme a horké brambory smícháme z fazolkami. Necháme vychladnout.

  • 5

    Nakrájíme rajče na osminy a přidáme k bramborám. Tuňáka opečeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem, z každé strany 2 minuty pro střední propečení nebo z každé strany 4 minuty pro důkladné propečení. Opečeného tuňáka rozebereme na kousky a opatrně smícháme s ostatními surovinami.

  • 6

    Vejce oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Směs s tuňákem upravíme na mísu, okolo rozložíme vejce a posypeme olivami.

  • 7

    Řezy z ančoviček upravíme navrch do tvaru mřížky. Salát přikryjeme a vložíme do lednice. Asi 15 minut před podáváním salát vyjmeme z lednice a ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu