Salát Niçoise s vařeným lososem a křepelčími vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Rajčata
  • 250 g Olivy černé
  • 300 g Fazolové lusky zelené
  • 600 g Losos - filety
  • 50 g Pepř bílý
  • 140 ml Olej olivový
  • 150 ml Víno bílé
  • 40 ml Ocet vinný
  • 150 ml Majonéza
  • 100 ml Francouzská zálivka
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.4 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 8 ks Brambory
  • 0.5 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 0.5 ks Citrony
  • 0.5 ks Pórek
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 16 ks Vejce křepelčí
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 0.5 ks Tymián čerstvý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 l Vývar rybí
  • 1 kg Rybí kosti
  • 140 polévková lžíce Olej olivový
  • 6 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2253 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 214 g
  • Sodík 1824 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 299.6 mg
  • Draslík 1768.8 mg
  • Vláknina 24006.9 mg
  • Vitamín A 24006.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.1 mg
  • Vitamín E 6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Před vlastní přípravou salátu uvaříme lososa: ve velkém hrnci uvedeme do varu 1,5 l rybího vývaru (můžeme použít i vodu), vložíme několik stonků bazalky, půlku citronu rozkrojenou na 4 díly, nahrubo pokrájená 2 stébla citronely, snítku tymiánu a půl lžičky mořské soli, na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut. Zesílíme příkon tepla, přidáme 4 osolené a opepřené plátky lososa (bez kostí a kůže), opatrně je povaříme 4 - 5 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hrnec odstavíme, lososa necháme vychladnout v nálevu. Plátky rozebereme na kousky a odložíme. Vaříme-li rybu den předem, uložíme ji zakrytou v chladničce.

  • 2

    Poté připravíme ostatní suroviny: ve slupce uvaříme 8 velkých nových brambor, ještě teplé je rozkrájíme na kousky, krátce povaříme a následně rychle ochladíme zelené fazolky, nahniličku uvaříme a oloupeme 16 křepelčích vajíček (můžeme je případně nahradit 4 vejci slepičími, uvařenými natvrdo, oloupanými a nakrájenými). Na kolečka pokrájíme 2 velké šalotky, na půlky 24 koktejlových rajčátek.

  • 3

    Ve velké míse opatrně promícháme brambory s vejci, šalotkou, rajčaty, černými olivami, solí a pepřem. Tento základ přelijeme zálivkou vinaigrette (francouzská zálivka) a rozdělíme na 4 misky. Rozebraného lososa rozložíme na misky, posypeme bazalkovými lístky.

  • 4

    Servírujeme s hustou majonézou, samostatně na malých mističkách.

  • 6

    Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]:

  • 7

    Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru a oloupané stroužky česneku, na kolečka rozkrájíme citron.

  • 8

    Pokrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej, zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě odeíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až 1 měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.

  • 10

    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem, vše ručním mixerem rozmixujeme.

  • 11

    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

  • 12

    Před použitím dobře protřepeme.

Komentáře k receptu