Turli tava
Suroviny
- 700 g Jehněčí maso
 - 500 g Rajčata
 - 200 g Cuketa
 - 500 g Brambory
 - 500 g Bamja
 - 250 g Fazolové lusky zelené
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Lilek
 - 4 ks Paprika zelená
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 dl Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 520 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 140 mg
 - Draslík 1487.4 mg
 - Vláknina 23786 mg
 - Vitamín A 23786 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 111.8 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1668.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
K přípravě tohoto jídla si nejdříve připravíme zeleninu.
 - 
                                2
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostky, řádně osolíme
 - 
                                3
a necháme 30 minut "vypotit".
 - 
                                4
Po půl hodině lilek propláchneme vodou a necháme osušit.
 - 
                                5
Bamju (plod proskurníku jedlého) očistíme a krátce povaříme v osolené vodě, do které jsme dali 1 lžíci octa.
 - 
                                6
Když je bamja uvařená, osušíme ji a nakrájíme.
 - 
                                7
Papriky (bez jadřinců) a fazolové lusky pokrájíme na proužky,
 - 
                                8
spařená oloupaná rajčata, oloupanou cuketu s brambory pokrájíme na kostky.
 - 
                                9
Připravíme si hlubší pánev a v ní rozpálíme olej.
 - 
                                10
Omyté a odblaněné maso pokrájíme na menší kusy a spolu s drobně pokrájenou cibulí orestujeme na oleji dozlatova.
 - 
                                11
Maso potom osolíme.
 - 
                                12
K opečenému masu přidáme všechnu připravenou zeleninu, osolíme, opepříme a přidáme 3-4 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme doměkka.
 - 
                                13
Měkké maso se zeleninou přendáme do vymaštěného pekáče a dáme zapéct do předehřáté trouby.
 - 
                                14
Pečeme při teplotě 175 °C tak dlouho, pokud se na turli tava neutvoří zlatohnědá barva a šťáva bude téměř vyvařená.