Rýžový nákyp s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Rýže loupaná
  • 300 g Houby čerstvé
  • 80 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kmín celý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 789 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 227 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 111 g
  • Cholesterol 227.8 mg
  • Draslík 548 mg
  • Vláknina 13334.2 mg
  • Vitamín A 13334.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži propláchneme, vsypeme do mléka, osolíme, přidáme lžíci sádla a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka. Měkkou rýži několikrát propícháme vidličkou a necháme vychladnout.

  • 2

    Na rozpáleném sádle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a krátce orestujeme.

  • 3

    Potom houby promícháme s rýží, smetanou, žloutky, nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Směs vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě chvíli zapékáme. Posypeme zbylým sýrem a dopečeme.

Komentáře k receptu