Dušený losos v peřince

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 400 g Losos obecný
  • 375 g Brambory rané
  • 125 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 2 g Citronová kůra
  • 600 ml Vývar rybí
  • 450 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Pórek
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 dkg Anglická slanina
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 707 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 602 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 118.7 mg
  • Draslík 599.6 mg
  • Vláknina 9408.8 mg
  • Vitamín A 9408.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K přípravě receptu budeme potřebovat hrnec, ve kterém na oleji zpěníme pórek nakrájený na jemná kolečka a na kostičky pokrájenou slaninu. Restujeme asi 5 minut. Když pórek začne hnědnout, přidáme máslo a brambory.

  • 2

    Vše přivedeme k varu a přilijeme rybí vývar, který jsme připravili předem. Ochutíme bobkovým listem, solí a pepřem. Do hrnce vložíme lososí steaky a vše opět přivedeme k varu. Zvolna vaříme 15 minut.

  • 3

    Uvařeného lososa vyjmeme z hrnce, necháme zchladnout a roztrháme na kousky. Před další přípravou odstraníme kůži a kosti z lososa i bobkový list. Takto připraveného lososa vrátíme zpět do hrnce. Do polévky ještě přidáme mléko, sterilovanou kukuřici, nastrouhanou citronovou kůru (z 1 citronu) a čerstvě nasekanou petrželku. Vše krátce provaříme a necháme částečně vychladnout.

  • 4

    Než polévka zchladne, připravíme ještě "peřinku". K tomuto pokrmu potřebujeme 6 žáruvzdorných misek o objemu 300 ml. Listové těsto rozválíme na asi 3 mm silný plát. Obrácenou zapékací miskou vykrajujeme tvary, které použijeme jako uzávěr na misku. Zbylé těsto nevyhazujeme. Nakrájíme z něj tenké proužky,které nalepíme pomocí celého vyšlehaného vajíčka k horním krajům misek.

  • 5

    Nyní položíme na pečíci plech již zmiňované misky, do kterých vlijeme polévku. Proužky těsta na okrajích misek opět potřeme vajíčkem a přilepíme na ně předem připravené uzávěry - tzv. "peřinku". Ze zbylého těsta můžeme misky ozdobit tvary, které nás napadnou. Nakonec vše potřeme vyšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a v předehřáté toubě na 200°C zapečeme 6 minut.

Komentáře k receptu