Koláč s dýní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Cukr krupice
  • 450 g Dýně
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Hřebíček
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Sirup Golden
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 802 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 119 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 230.4 mg
  • Draslík 449.7 mg
  • Vláknina 4811.1 mg
  • Vitamín A 4811.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.4 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a vložíme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.

  • 3

    Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobné lístky, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté na těsto položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 200°C pečeme asi 12 minut. Papír s fazolemi odstraníme, teplotu snížíme na 190°C a koláč pečeme ještě asi 8 minut.

  • 4

    Rozmixovanou, vařenou či kompotovanou dýni našleháme spolu vejci, cukrem (nejlépe hnědým), šlehačkou, sirupem a kořením. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče a při 190°C pečeme ještě dalších 40 minut.

Komentáře k receptu