Námořnický rýžový salát
Suroviny
- 100 g Celer - nať
 - 100 g Okurky
 - 100 g Rajčata
 - 5 g Sůl
 - 60 g Petržel - nať
 - 5 g Pepř černý celý
 - 200 g Treska aljašská
 - 100 g Paprika červená
 - 400 g Chobotnice
 - 300 g Rýže předvařená (parboiled)
 - 60 ml Olej olivový
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 12 ks Garnát obecný
 - 12 ks Mušle slávky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3160 kcal
 - Sacharidy 182 g
 - Tuky 85 g
 - Sodík 9359 mg
 - Bílkoviny 389 g
 - Uhlovodany 180 g
 - Cholesterol 912.7 mg
 - Draslík 10593.5 mg
 - Vláknina 7347.5 mg
 - Vitamín A 7347.5 mg
 - Vitamín B6 2.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 315 mg
 - Vitamín E 18.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 126.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme petrželku a jemně ji pokrájíme. Očistíme papriky, okurky a celer a rovněž najemno pokrájíme. Ostrým nožem nakrájíme tresčí maso na plátky. Omyjeme a očistíme slávky, odstraníme z nich všechny nečistoty. Dáme je do hrnce zakrytého pokličkou a prudce je
 - 
                                2
2-3 minuty povaříme, aby se otevřely.
 - 
                                3
Očistíme chobotničky, vykucháme je, odstraníme z nich oči a zobáčky, propláchneme a dáme vařit s garnáty a tresčím masem do hrnce s osolenou vodou. Když je maso uvařené, postupně je vytahujeme (chobotničky potřebují asi 20 minut, ostatní mnohem méně).
 - 
                                4
Uvaříme rýži. Nasypeme ji do hluboké mísy, přidáme slávky v jedné polovině skořápky, zeleninu, maso z tresky, chobotničky a garnáty. Potom přidáme olej a scezenou citronovou šťávu, špetku soli a špetku čerstvě namletého pepře, vše promícháme, rozdělíme na jednotlivé talíře a posypeme nasekanou petrželkou.