Mušle plněné rýží a rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 245 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 60 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř cayenský
  • 5 g Šafrán
  • 100 g Rýže jasmínová
  • 60 ml Olej olivový
  • 60 ml Víno bílé
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Šalotka
  • 24 ks Mušle srdcovky
  • 1.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 307 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 564 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 706.6 mg
  • Vláknina 7977.5 mg
  • Vitamín A 7977.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle omyjeme a necháme cca 3 hodiny v osolené studené vodě. Scedíme a dáme na pánev. Přilijeme 2 lžíce bílého vína a 1 lžíci oleje a při střední teplotě, pod pokličkou, za občasného potřesení pánví vaříme, dokud se neotevřou. Stáhneme pánev ze sporáku, mušle vyloupeme a dáme do mísy. Ty, které se neotevřely, vyhodíme. Skořápky vymyjeme a položíme na kuchyňskou utěrku.

  • 2

    Šťávu vzniklou při vaření mušlí jemně scedíme, nalijeme do hrnce, přidáme 2 sklenice vody a přivedeme k varu. Přidáme šafrán, rýži a při střední teplotě, pod pokličkou, vaříme 15-18 minut. Oloupeme šalotku a jemně nasekáme. Rajčata spaříme a oloupeme, zbavíme semínek, necháme okapat a pak nakrájíme na kostičky. Očistíme petrželku a nasekáme.

  • 3

    V pánvi osmažíme na zbývajícím oleji nasekanou šalotku, ale nenecháme ji zbarvit dohněda. Přidáme nakrájená rajčata, osolíme a opepříme. Přilijeme zbývající bílé víno. Víno necháme prudce vyvařit. Nakonec přidáme vyloupané mušličky, uvařenou rýži a nasekanou petrželku. Vše promícháme. Směsí naplníme prázdné skořápky, urovnáme na servírovací mísu a podáváme.

Komentáře k receptu