Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 225 g Máslo čerstvé
  • 140 g Cukr moučkový
  • 700 g Švestky
  • 255 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 130 g Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 856 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 66 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 71 g
  • Cholesterol 250.3 mg
  • Draslík 325.2 mg
  • Vláknina 7575.4 mg
  • Vitamín A 7575.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    Dortovou formu o průměru 25 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.

  • 3

    Švestky opláchneme, rozpůlíme a zbavíme pecek, necháme okapat.

  • 4

    Žmolenkou směs připravíme smícháním 115 gramů hladké mouky, skořice, krupicového cukru (nejlepší je tmavý) a 85 gramy pokrájeného másla. Hotovou žmolenku odložíme.

  • 5

    V míse mixerem našleháme moučkový cukr se 140 gramy změklého másla do pěny. Poté postupně přidáme vejce a esenci. Zvlášť si smícháme 140 gramů prosáté mouky s kypřícím práškem a postupně sypkou směs vmícháme do máslové směsi.

  • 6

    Hotové těsto vlijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkovou směsí tak, aby byly švestky zakryté.

  • 7

    Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě necháme koláč vychladnout, poté jej vyndáme z formy a přeneseme na servírovací talíř. Žmolenka musí být na vrchu.

Komentáře k receptu