Žluté rizoto s plody moře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže Basmati
  • 300 g Mušle srdcovky
  • 300 g Mušle slávky
  • 60 g Šafrán
  • 200 g Sépie
  • 150 g Garnát obecný
  • 60 g Petržel - nať
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 100 ml Víno bílé
  • 70 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cuketa
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 646 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1940 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 163.3 mg
  • Draslík 1168.6 mg
  • Vláknina 5607.5 mg
  • Vitamín A 5607.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme mušličky a vhodíme na několik hodin do mísy plné studené osolené vody.

  • 2

    Odrhneme důkladně slávky, omyjeme pod studenou vodou a scedíme. Očistíme sépie, sloupneme z kůže, vykucháme, promyjeme a pokrájíme na proužky.

  • 3

    Cuketu pokrájíme na kolečka, petrželku nasekáme najemno, oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nasekáme a stroužek česneku mírně podrtíme.

  • 4

    Slávky a mušličky dáme do různých pánví, přidáme do každé lžíci oleje a stroužek česneku, lžíci bílého vína a trochu petrželky a na mírném ohni za občasného zatřesení pánvemi necháme slávky a mušličky pod pokličkou otevřít.

  • 5

    Pánve stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a shromáždíme v míse. Skořápky a slávky a mušličky, které se neotevřely, vyhodíme.

  • 6

    Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko.

  • 7

    Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme 2-3 minuty očištěné sépie a ocásky garnátů. Osolíme, opepříme a vyjmeme a dáme stranou.

  • 8

    Do stejné pánve vložíme máslo a osmažíme nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání osmažíme. Přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit.

  • 9

    Postupně přiléváme vařící rybí vývar a vaříme v něm rýži 15-18 minut.

  • 10

    V polovině vaření přidáme do rýže šafrán, rozmíchaný v troše vařícího vývaru.

  • 11

    Rozehřejeme olej, smažíme 2-3 minuty na kolečka pokrájené cukety, osolíme a opepříme.

  • 12

    Pět minut před koncem vaření přidáme do rýže pokrájené sépie, ocásky garnátů, vyloupané slávky a vyloupané mušličky, osmažené cukety a petrželku.

  • 13

    Hotové rizoto podáváme horké.

Komentáře k receptu