Těstoviny po námořnicku
Suroviny
- 50 g Mrkev kořen
- 120 g Těstoviny Fusilli
- 150 g Fazole červené
- 300 g Sépie
- 300 g Chobotnice
- 120 g Cibule
- 50 g Celer řapíkatý
- 60 g Rajčata
- 50 g Anglická slanina
- 40 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 300 g Mušle slávky
- 50 ml Olej olivový
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1279 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 149.5 mg
- Draslík 1530.9 mg
- Vláknina 17595 mg
- Vitamín A 17595 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse s patřičným množstvím studené vody necháme 12 hodin bobtnat fazole. Oloupeme cibule, odkrojíme spodek mrkve, oškrábeme ji, očistíme celer, oloupeme stroužky česneku. Takto připravenou zeleninu omyjeme, cibuli nasekáme společně s celerem a mrkví.
-
2
Scedíme fazole, nasypeme je do hrnce, zalijeme patřičným množstvím studené vody, přidáme jeden stroužek česneku, nasekanou cibuli, nasekanou mrkev a nasekaný celer, trochu omyté petrželky, na mírném plameni vše 1 hodinu vaříme. Teprve ke konci vaření fazole osolíme. V polovině vaření scedíme polovinu fazolí, protlačíme je sítem a vrátíme do hrnce.
-
3
Mezitím spaříme ve vařící vodě rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme do cedníku okapat a pokrájíme. Omyjeme zbylou petrželku, nasekáme ji, hrubě nasekáme slaninu a dáme ji stranou. Vykucháme sépie a chobotničku, stáhneme z nich vnější blánu, promyjeme je, osušíme a pokrájíme na kousky. Odrhneme slávky a omyjeme je.
-
4
Vhodíme slávky do pánve, nalijeme na ně lžíci oleje, přidáme trochu nasekané petrželky a na středním plameni je pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít. Vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je stranou. Skořápky a neotevřené slávky vyhodíme.
-
5
V pánvi osmažíme na 2 lžících oleje nasekanou cibuli a nasekaný česnek společně s papričkou a nasekanou slaninou, aniž bychom je nechali zbarvit. Přidáme pokrájená rajčata a pokrájené měkkýše, trochu osolíme a podusíme asi 5 minut za občasného zamíchání dřevěnou vařečkou.
-
6
V patřičném množství osolené vody uvaříme těstoviny, přidáme je do fazolové minestry, přidáme slávky a směs s měkkýši, vše ještě
-
7
2 minuty povaříme. Zalijeme minestru zbývajícím olejem, posypeme zbývající petrželkou a podáváme.