Čokoládový koláč s rumem a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Čokoláda hořká
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 150 ml Voda pitná
  • 5 ml Rum
  • 2 kávová lžička Kakao - prášek
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 59 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 103.5 mg
  • Draslík 295.2 mg
  • Vláknina 9017.7 mg
  • Vitamín A 9017.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na koláč vymažeme tukem. Smícháme mouku, kakao, cukr, sůl, 50 g másla a zpracujeme je. Pak přidáme žloutek, trochu ledové vody a vypracujeme těsto. Vyválíme z něj placku, dáme ji do formy, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme. Tak formu umístíme na třicet minut do ledničky.

  • 2

    Pak koláč pečeme v předehřáté troubě asi patnáct minut, odstraníme zátěž a pečící papír a pokračujeme ještě pět minut.

  • 3

    Čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem másla a prohřátou smetanou. Směs promícháme spolu s rumem. Až se čokoláda rozehřeje, nalijeme směs na korpus a necháme ho tři hodiny v chladu.

Komentáře k receptu