Galantina s kuřecími prsy a madeirovým želé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 260 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Vepřová plec
  • 100 g Slanina vepřová
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 500 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 6 ks Hřebíček
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 1 ks Salát ledový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vepřová kůže
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Kuře
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Víno madeira
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1430 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 102 g
  • Sodík 1639 mg
  • Bílkoviny 101 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 387.3 mg
  • Draslík 1535.2 mg
  • Vláknina 13023 mg
  • Vitamín A 13023 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté kuře vykostíme tak, abychom neporušili kůži. Prsa a stehna pokrájíme na tenké nudličky a odložíme je do misky. Ostatní odkrojené maso posekáme nadrobno.

  • 2

    Vepřové maso omyjeme, pokrájíme na kousky a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso dáme do mísy s posekaným kuřecím masem, přidáme sůl, pepř, drobně pokrájenou omytou zelenou petržel, česnek a vše důkladně promícháme. Slaninu pokrájíme na nudličky.

  • 3

    Kuřecí kůži posolíme, opepříme, rozložíme na ni nudličky kuřecího masa, na ně rovnoměrně rozložíme masovou směs, pak nudličky slaniny a vlašské ořechy.

  • 4

    Kůži z křídel a stehen přehneme dovnitř a celé kuře zabalíme do pevné rolády, kterou převážeme nití. Pekáč vyložíme vepřovou kůží, na ni položíme kuřecí galantinu, osolíme ji, vedle ní položíme mrkev, cibuli, celý pepř, hřebíček a snítku čerstvého rozmarýnu. Opatrně zalijeme drůbežím vývarem, pekáč zakryjeme a vaříme při mírné teplotě 3 hodiny. Uvařenou galantinu vyjmeme z vývaru až po vychladnutí, maso necháme odkapat, pak ho zatížíme závažím (1,5 kg) a dáme na 2 dny do chladničky.

  • 5

    Vývar přecedíme a v druhém hrnci vaříme, dokud nezačne mít podobu želé. Odstavíme, přimícháme madeiru a necháme ztuhnout. Madeirové želé pak nakrájíme na kostky.

  • 6

    Galantinu po dvou dnech zbavíme nití, nakrájíme na plátky a servírujeme s kostkami želé a ledovým salátem.

Komentáře k receptu