Okouník na zelenině
Suroviny
- 5 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 120 g Mrkev kořen
 - 600 g Okouník mořský
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 200 g Pórek
 - 200 g Cuketa
 - 10 g Zázvor celý
 - 10 g Kari koření
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 50 ml Omáčka sójová
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 50 ml Sherry brandy
 - 350 ml Vývar zeleninový
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 1022 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 93.6 mg
 - Draslík 830.2 mg
 - Vláknina 9293.5 mg
 - Vitamín A 9293.5 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.3 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 63 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, pórek a cukety nakrájíme na tenké dlouhé proužky, zázvor oloupeme a nadrobno nakrájíme. V misce smícháme sójovou omáčku, škrobovou moučku a sherry a odložíme stranou. Rybí filety očistíme, osušíme, po obou stranách pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme a 15 minut necháme odležet.
 - 
                                2
V rendlíku rozpustíme máslo, odstavíme, vmícháme kari, krátce vrátíme na zdroj tepla, zahřejeme, avšak nesmažíme. Opět odstavíme, vmícháme metličkou mouku a podlijeme vývarem. Za stálého míchání ještě jednou provaříme a při mírné teplotě ještě 5 minut necháme vařit. Vmícháme smetanu, ochutíme solí a bílým pepřem, přilijeme bílé víno a omáčku krátce před podáváním metličkou našleháme.
 - 
                                3
V pánvi zahřejeme olej, osmahneme na něm nejprve mrkev, potom cuketu a pórek a nakonec zázvor a za stálého míchání 3-4 minuty opékáme dokřupava. Zalijeme připravenou sójovou směsí a udržujeme v teple. Rybí filety, které krátce před opékáním obalíme v hladké mouce, osmažíme po obou stranách na směsi oleje a másla.
 - 
                                4
Před podáváním na talíře nejprve rozdělíme zeleninovou směs, na ni položíme osmažené rybí filety a ryby pokapeme kari omáčkou.