Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr Parmezán
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Česnek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1.25 dl Olej olivový extra panenský
  • 6 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 760 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 740 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 148.2 mg
  • Draslík 137.4 mg
  • Vláknina 4765.8 mg
  • Vitamín A 4765.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K přípravě nudlové teriny si nejdříve připravíme těsto.

  • 2

    Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme olej s bílým vínem a nejdříve pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody.

  • 3

    Těsto rozdělíme na 4 díly, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou, z každé placky nakrájíme nejdříve stejné obdélníky přibližně 8 x 20 cm, které vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 4 minuty. Díly opatrně vyjmeme, zchladíme, dáme okapat na utěrku nebo pečící papír.

  • 4

    Nádobu na terinu vymažeme olejem a vyložíme pláty těsta tak, aby nám po stranách přečnívaly přes okraj (minimálně 6 cm, vše záleží na rozměru nádoby).

  • 5

    Do mixeru dáme omyté a okapané lístky bazalky. Přidáme k nim pokrájený česnek, který by měl být z pesta jenom cítit, nikoli mu vévodit. Lístky s česnekem rozmixujeme, pomalu přilijeme polovinu olivového oleje a stále pomalu mixujeme, pak do mixéru přisypeme piniové oříšky, přidáme sůl, pepř, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu a pomalu doléváme zbytek oleje, mixujeme až nám vznikne hladké a krémovité pesto (hustá omáčka).

  • 6

    Na dno vyložené nádoby těstem naneseme lžící bazalkové pesto, posypeme trochou parmezánu a zakryjeme dílem těsta. Tento postup opakujeme do spotřebování těsta. Přečnívající okraje těsta přeložíme na poslední díl a lehce je rukou přitlačíme.

  • 7

    Nádobu s terinou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut při 225 °C.

  • 8

    Upečenou nudlovou terinu necháme asi 10 minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a pokrájíme na porce. Chutná s rajčatovým salátem.

  • 9

Komentáře k receptu