Hovězí jazyk s polskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 1000 g Hovězí jazyk
  • 50 g Hrozinky
  • 30 g Mandle
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Povidla švestková
  • 30 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 30 g Cukr krupice
  • 250 g Zelenina kořenová
  • 3 g Divoké koření celé
  • 50 g Džem rybízový
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 1500 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 483 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1254 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 102.5 mg
  • Draslík 395.8 mg
  • Vláknina 3542 mg
  • Vitamín A 3542 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí jazyky očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Měkké jazyky oloupeme ještě za tepla a uložíme nad páru.

  • 2

    Cibuli a zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky a na tuku mírně osmahneme s poloviční dávkou cukru (cibuli přidáme později). Potom přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, rybízový džem, koření, rajčatový protlak a švestková povidla. Zalijeme vývarem z jazyka a vaříme.

  • 3

    Připravíme světlou zásmažku z másla a prosáté mouky, přidáme ji do základu, rozšleháme, dochutíme solí, cukrem a octem. Za stálého míchání nejméně 20 minut vaříme, potom omáčku procedíme.

  • 4

    Nakonec do omáčky přidáme propláchnuté, spařené a povařené rozinky a oloupané, na nudličky nakrájené mandle a ještě krátce povaříme.

  • 5

    Při podávání krájíme jazyk na plátky a omáčkou jej přeléváme.

Komentáře k receptu