Pivní omáčka k vepřové pečeni

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 10 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Pórek
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Mrkev kořen
  • 40 g Petržel kořen
  • 5 g Skořice celá
  • 20 g Med včelí
  • 120 g Cibule
  • 40 g Protlak rajčatový
  • 60 ml Olej slunečnicový
  • 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 250 ml Voda pitná
  • 5 ks Hřebíček
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.3 kg Vepřová pečeně
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 855 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 798 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 162 mg
  • Draslík 834.8 mg
  • Vláknina 5889.7 mg
  • Vitamín A 5889.7 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.9 mg
  • Vitamín E 5.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo prohněteme s moukou a směs odložíme na chladné místo. Troubu předehřejeme na 190 °C. Pečeni osolíme a opepříme, kůži potřeme olejem a na několika místech nařízneme. Česnek nakrájíme na klínky a spolu s hřebíčky jím kůži prošpikujeme. V pekáči rozehřejeme zbývající olej a maso kůží dolů opékáme dozlatova.

  • 2

    Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso obrátíme a znovu několik minut opékáme. Podlijeme 250 ml horké vody a pekáč vrátíme do trouby. Pečeme asi hodinu a podle potřeby doléváme horkou vodu. Potom kolem masa rozložíme zeleninu, zalijeme ji rajským protlakem a krátce zapečeme. Přidáme bobkový list a skořici, zalijeme pivem a pečeme další hodinu. Během této doby často přeléváme vypečenou šťávou. Hotovou pečeni vyjmeme, zeleninu a výpek protlačíme sítem. Teplotu v troubě zvýšíme na 210 °C a pečeni v ní ponecháme tak dlouho, dokud nezíská křupavou kůrčičku. Do omáčky postupně vmícháme mouku s máslem, povaříme a dochutíme.

Komentáře k receptu