Těstoviny zapečené s masem a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Anglická slanina
  • 120 g Houby čerstvé
  • 450 g Vepřové maso mleté
  • 220 g Těstoviny Rigatoni
  • 140 g Mozzarella
  • 125 ml Víno bílé
  • 300 ml Bešamel
  • 2 kávová lžička Šalvěj čerstvá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 942 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 227 g
  • Sodík 987 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 132.3 mg
  • Draslík 761.2 mg
  • Vláknina 13092.2 mg
  • Vitamín A 13092.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubokém rendlíku na oleji restujeme drobně nakrájenou cibuli s česnekem a mrkví. Zhruba po pěti minutách přidáme pokrájenou slaninu a pět minut smažíme. Poté vsypeme nakrájené houby a po dvou minutách vložíme mleté maso a dobře mícháme, aby nebyly v mase hrudky. Do orestovaného masa vlijeme víno, čtyři lžíce propasírovaných konzervovaných rajčat, pokrájená rajčata i s nálevem a nasekanou šalvěj. Směs opepříme, osolíme a na mírném plameni necháme za občasného míchání zhruba půl hodiny probublávat.

  • 2

    V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, scedíme a odložíme.

  • 3

    Rovněž si připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.

  • 4

    Do vymazané zapékací mísy vlijeme masovou směs. Do těstovin vmícháme v bešamelu rozmíchanou mozarellu, kterou jsme nakrájeli na kostičky a polovinu nastrouhaného parmezánu. Těstovinovou směs naklademe na maso v míse, zasypeme druhou polovinou strouhaného parmezánu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi půl hodiny, dokud směs nezezlátne. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu