Zelená bešamelová omáčka k zeleným rajčatům

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Strouhanka
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Rozmarýn čerstvý
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Gouda 45%
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 600 g Rajčata
  • 10 g Bazalka
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Česnek
  • 60 g Pistácie
  • 250 ml Vývar zeleninový
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 2.8 ml Olej olivový
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 616 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1592 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 240.4 mg
  • Draslík 793.5 mg
  • Vláknina 11924.5 mg
  • Vitamín A 11924.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.5 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata omyjeme, rozpůlíme a vykrojíme stopky. Zaoblené konce trochu seřízneme a rajčata necháme na kuchyňském papíru oschnout. Na talíře si připravíme mouku, vejce a strouhanku smíchanou s parmazánem. Vejce okořeníme solí a pepřem a rozředíme několika kapkami vody. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje a osmažíme na něm rozmarýn a česnek. Rajčata obalíme v mouce, ve vejcích a strouhance. Poté je smažíme v horkém oleji asi 1 minutu z každé strany dozlatova. Položíme je na kuchyňský papír, necháme okapat. Rozehřejeme máslo a rychle na něm opražíme mouku. Přilijeme vývar a mléko, dobře rozmícháme, vaříme 10 minut. Přidáme sýr a necháme jej rozpustit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Bazalku rozmixujeme s trochou citronové šťávy. Spolu s pistáciemi ji vmícháme do omáčky a podáváme ke smaženým rajčatům. K tomuto pokrmu se hodí zlatožlutá šafránová rýže.

Komentáře k receptu