Sýrová omáčka s hruškami a noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 250 g Smetana 12% (konzumní)
  • 150 g Sýr Gorgonzola
  • 25 g Ovesné vločky
  • 60 g Mouka bramborová
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Hrušky
  • 4 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 444 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1073 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 155.1 mg
  • Draslík 654.4 mg
  • Vláknina 12559 mg
  • Vitamín A 12559 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 72.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a prolisujeme. Smícháme se škrobovým práškem, s vločkami a se žloutkem, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vytvarujeme asi 3 cm silný váleček a rozkrájíme jej na 1 cm silné plátky. Jednotlivé plátky vidličkou lehce zploštíme. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, řádně osolíme a noky vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Na omáčku zahřejeme smetanu a necháme v ní roztavit sýr. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jaderník a dužinu nakrájíme na úzké klínky. Vložíme do omáčky a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Noky scedíme, na talíři je přelijeme omáčkou a posypeme majoránkou.

Komentáře k receptu