Bramborová kaše se sýrem a jarní cibulkou
Suroviny
- 1350 g Brambory
 - 85 g Máslo čerstvé
 - 125 g Sýr Čedar
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Křen
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 333 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 298 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 41.5 mg
 - Draslík 1014.6 mg
 - Vláknina 12329.8 mg
 - Vitamín A 12329.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané brambory nakrájíme na stejné kousky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme studenou vodou. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 25 minut doměkka.
 - 
                                2
Uvařené brambory scedíme a vrátíme do hrnce. Přidáme smetanu, mléko, máslo, vše zpracujeme na hladkou kaši.
 - 
                                3
Do kaše vmícháme nastrouhaný sýr, nastrouhaný křen, nadrobno nakrájené jarní cibulky, nasekanou petržel, pažitku a nakonec sůl a pepř.
 - 
                                4
Ihned podáváme jako přílohu k masům.