Mražený krém s oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 375 g Cukr krupice
  • 125 g Ořechy lískové
  • 250 ml Zakysaná smetana
  • 30 ml Olej stolní
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 953 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 73 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 102 g
  • Cholesterol 604.5 mg
  • Draslík 351.6 mg
  • Vláknina 6062.5 mg
  • Vitamín A 6062.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 6.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko svaříme se 100 g cukru a rozřízlým vanilkovým luskem. Odstavíme a necháme přiklopené louhovat 10 minut.

  • 2

    Žloutky ušleháme se 110 g cukru do bílé pěny.

  • 3

    Z mléka vyjmeme vanilku a opět uvedeme k varu. Pár lžic horkého mléka vmícháme ke žloutkům, promícháme a poté vlijeme celý zbytek mléka.

  • 4

    Směs ohříváme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

  • 5

    Odstavíme z plotny a postupně vmícháme zakysanou smetanu. Hrnec s krémem dáme do studené vodní lázně.

  • 6

    Oříšky opražíme v troubě při 180 °C a zbavíme je slupek.

  • 7

    Ze zbytku cukru a trošky vody uvaříme tmavý karamel.

  • 8

    Oříšky rozložíme na mramorovou desku pomazanou olejem a zalijeme karamelem. Necháme vystydnout, poté rozdrolíme na menší kousky.

  • 9

    Kousky smícháme s vystydlým krémem, přelijeme do formy a dáme do mrazáku ztuhnout.

Komentáře k receptu