Sytá polévka s brokolicí a kozím sýrem
Suroviny
- 100 g Pšenice Špalda
- 200 g Brokolice
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 200 g Sýr kozí
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 884 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 202 g
- Sodík 940 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 300.5 mg
- Draslík 1471.5 mg
- Vláknina 18941.4 mg
- Vitamín A 18941.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 164.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V hrnci na rozpáleném másle orestujeme dozlatova omytá a osušená pšeničná zrna, pak k nim přidáme 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, krátce promícháme (dáme pozor, aby se nepřipálila) a zalijeme 1,2 litrem čistého telecího bujonu. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a celkem pšeničné zrno budeme vařit 30 minut. 
- 
                                2Mezitím omyjeme brokolici, očistíme česnek, nahrubo nastrouháme polotvrdý kozí sýr a omyjeme bazalku s petrželkou. 
- 
                                3Česnek prolisujeme a přidáme do polévky, kterou dochutíme 3-4 lžícemi rajského protlaku, solí a černým pepřem. Růžičky brokolice dáme do polévky 10-12 minut před dovařením. 
- 
                                4Polévku podáváme posypanou bylinkami a nastrouhaným kozím sýrem. 
- 
                                5Telecí masový bujon [27974]: 
- 
                                6Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. 
- 
                                7Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. 
- 
                                8Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. 
- 
                                9Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. 
- 
                                10Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        