Sytá polévka z pórku, petržele a mrkve

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Pórek
  • 3 ks Petržel kořen
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 0.5 l Mléko - podmáslí
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 279 g
  • Sodík 1445 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 22.5 mg
  • Draslík 1223.8 mg
  • Vláknina 23277.7 mg
  • Vitamín A 23277.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 178.3 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z pórku odkrojíme tmavou nať,zbylý opláchneme pod studenou vodou, podélně ho nažízneme a nakrájíme příčně na tenké plátky. Brambory, petržel a mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a krátce na něm smažíme nakrájený pórek. Pak přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme, potom přisypeme brambory a přilijeme vývar. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme, promícháme a 30 minut necháme na mírném ohni vařit, až zelenina změkne.

  • 3

    Uvařenou polévku propasírujeme přes síto, vmícháme do ní podmáslí, znovu dochutíme pepřem a solí a necháme ji prohřát.

  • 4

    Nať petrželky opláchneme pod studenou vodou, necháme ji okapat a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, petrželku na něm zpěníme a přimícháme ji do polévky.

  • 5

    Polévku rozlijeme do misek nebo talířů a podáváme. Vhodnou přílohou je osmažený žitný chléb.

Komentáře k receptu