Telecí bramboračka
Suroviny
- 160 g Brambory
 - 80 g Celer bulvový
 - 200 g Celer bulvový
 - 80 g Kapusta růžičková
 - 150 g Kedlubna
 - 80 g Mrkev kořen
 - 600 g Telecí maso přední
 - 80 g Petržel kořen
 - 500 g Telecí kosti
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Krupky trhané
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 248 g
 - Sodík 800 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 261 mg
 - Draslík 1648.9 mg
 - Vláknina 24589.3 mg
 - Vitamín A 24589.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 154.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Oloupanou mrkev, celer a petržel omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. 2 lžíce drobných krupek dobře promyjeme. Celerovou a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci na 3 lžicích rozpuštěného másla pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě) za občasného promíchání podusíme přibližně 5-7 minut. Přidáme 2 lžíce drobných krupek, promícháme, přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme minimálně 15 minut. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem a majoránkou. Přimícháme 1 lžíci rajčatového protlaku, petrželovou nať a podáváme.
 - 
                                3
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                4
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                5
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                6
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                7
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                8
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.