Galantina z tresky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sůl
  • 8 g Pepř černý mletý
  • 60 g Celer bulvový
  • 150 g Špenátový protlak mražený
  • 60 g Petržel kořen
  • 800 g Filé z aljašské tresky
  • 60 g Mrkev kořen
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Žemle tuková
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 balení Želatina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 194 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 4718 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 140.7 mg
  • Draslík 165.7 mg
  • Vláknina 3189.5 mg
  • Vitamín A 3189.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi osmažíme na rozpáleném másle cibuli nakrájenou nadrobno. Housku nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Smícháme s osmaženou cibulí a pokrájeným masem z tresky a rozmixujeme ručním mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce a důkladně promícháme.

  • 2

    Připravíme dva druhy omelet. Do jedné mísy oddělíme bílky, přidáme k nim rozmražený špenát, osolíme a na lžičce másla usmažíme omeletu. V druhé míse smícháme žloutky, dvě lžíce vody, sůl a usmažíme druhou omeletu. Rozloženou utěrku potřeme změklým máslem a rozprostřeme na ní rozmixovanou hmotu z tresčího masa do přibližného obdélníku. Omelety nakrájíme na slabé, delší proužky a ve střídavých pruzích je poklademe na rozprostřené maso. Galantinu svineme do rolády a pevně zavážeme nejen na koncích, ale i po celé délce válce.

  • 3

    Do hrnce vlijeme 2 l vody, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, bobkový list a přivedeme k varu. Vložíme galantinu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, případně dolijeme vodu. Maso necháme vychladnout ve vývaru, studené vyjmeme z utěrky a nakrájíme na plátky, které poklademe na oválný tác. V hrnci smícháme 250 ml vývaru s práškovou želatinou, uvaříme podle návodu a vzniklým rosolem zalijeme plátky galantiny.

Komentáře k receptu