Drůbeží krémová polévka s játry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Játra kuřecí
  • 300 g Kuřecí prsa
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Slanina vepřová
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 g Smetana zakysaná 14%
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 924 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 154 g
  • Sodík 1354 mg
  • Bílkoviny 91 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 423.6 mg
  • Draslík 1581.1 mg
  • Vláknina 16025 mg
  • Vitamín A 16025 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.7 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí prsa a kuřecí játra omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme je na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na nudličky.

  • 3

    V hrnci si rozpustíme slaninu, pak k ní přidáme máslo a cibuli zpěníme. Postupně přidáme maso, jablka a játra, promícháme a dusíme pod pokličkou 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr slepičího bujonu a pomalu vaříme 10 minut. Během vaření do polévky přimícháme zakysanou smetanu, polévku dochutíme solí, pepřem, zázvorem a muškátovým oříškem.

  • 4

    Slepičí bujon [28675]:

  • 5

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 6

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 7

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 8

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 9

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu