Špenátový koláč s vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Špenát listový čerstvý
  • 400 g Vepřová panenka
  • 300 g Telecí kýta
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 400 g Těsto na pizzu
  • 30 ml Víno bílé
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 606 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 637 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 436.3 mg
  • Draslík 1282.1 mg
  • Vláknina 7308.8 mg
  • Vitamín A 7308.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.4 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek a šalotku oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Špenát spaříme ve vroucí vodě.

  • 2

    5 vajec uvaříme natvrdo, poté necháme vystydnout a oloupeme skořápky.

  • 3

    Maso umeleme, smícháme s česnekem, šalotkou, muškátovým oříškem. Osolíme a opepříme. Přilijeme víno.

  • 4

    Máslo rozehřejeme a podusíme na něm špenát.

  • 5

    Zapékací formu vyložíme plátem vyváleného těsta. Naplníme vrstvou špenátu a vrstvou masové nádivky. Nakonec do nádivky vmáčkneme vejce.

  • 6

    Smetanu smícháme s 2 žloutky a 1 vejcem, směsí pokryjeme povrch koláče. Osolíme a opepříme. Pečeme při 180 °C 45 minut.

  • 7

    Servírujeme vlažné.

Komentáře k receptu