Ovocný bujon se sněhovými pusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 200 g Kuřecí křídla
  • 150 g Petržel kořen
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Grapefruity
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 7 dl Voda pitná
  • 5 dl Víno portské
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 0.5 dl Rakytníková šťáva
  • 1 kg Křepelka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 683 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 386 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 232.1 mg
  • Draslík 1007.2 mg
  • Vláknina 15054.2 mg
  • Vitamín A 15054.2 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 99.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    2 vejce rozklepneme a opatrně rozdělíme bílky a žloutky zvlášť, každé do jiné misky.

  • 2

    Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme hořkou bílou blanku. Z oloupaných dílků dužinu vidličkou v misce rozmačkáme a smícháme ji s rozšlehanými 2 žloutky, s 2 lžícemi citronové šťávy, 1 špetkou soli, 1 špetkou pepře a ovocnou směs vmícháme do 1 litru horkého bujonu. Vaříme přibližně 4 minuty.

  • 3

    Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze 2 bílků se špetkou tymiánu. Lžicí vykrajujeme pusinky a opatrně je poklademe do horkého vývaru, který

  • 4

    rozdělíme do polévkových zapékacích misek a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct.

  • 5

    Bujon s pusinkami zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme.

  • 6

    Křepelčí studený bujon [29586]:

  • 7

    Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.

  • 8

    Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.

  • 9

    Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.

  • 10

    Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 11

    Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.

Komentáře k receptu