Polévka s perličkou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Kapusta růžičková
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 50 g Nudle vlasové
 - 400 g Perlička prsa
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno červené
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Meduňka
 - 1 polévková lžíce Campari Orange bitter
 - 1 polévková lžíce Likér Cointreau
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1006 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 116 g
 - Sodík 841 mg
 - Bílkoviny 97 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 308.5 mg
 - Draslík 1706.2 mg
 - Vláknina 24492.9 mg
 - Vitamín A 24492.9 mg
 - Vitamín B6 2.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 111.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá a osušená prsa perličky pokrájíme na hranolky.
 - 
                                2
Cibuli s růžičkovou kapustou očistíme a omyjeme. Omyté lístky meduňky odložíme na misku, použijeme je na ozdobu.
 - 
                                3
Omytý pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                4
V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájené maso, růžičkovou kapustu, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme pod poklicí přibližně 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr vínového vývaru, do něj přimícháme 1 lžíci Campari a 1 lžíci likéru Cointreau. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a maso vaříme 6 minut. Pak přidáme 1 lžíci pomerančové kůry, citronový pepř a sůl podle chuti. Vaříme ještě dalších 6 minut.
 - 
                                5
V menším hrnci uvaříme vlasové nudle podle návodu, pak je scedíme a zamícháme do uvařené polévky, kterou podáváme s 1-2 lístky meduňky.
 - 
                                6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
 - 
                                7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.