Dýňové rizoto s parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Sýr Parmezán
  • 500 g Dýně
  • 200 g Rýže carnaroli
  • 900 ml Vývar z hovězích kostí
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 546 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 115 g
  • Sodík 1149 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 48 mg
  • Draslík 1385.5 mg
  • Vláknina 4494.5 mg
  • Vitamín A 4494.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme dýni, zbavíme ji semen a nakrájíme na stejně velké kostky. Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce másla a podusíme na něm veškerou zeleninu. Zhruba po 25 minutách vyjmeme 1/3 kostek dýně a odložíme je stranou.

  • 3

    Zbylou zeleninu rozmačkáme vidličkou, vmícháme rýži a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr s muškátem. Postupně přiléváme horký vývar, za stálého míchání asi 25 minut vaříme. Těsně před dovařením vložíme zbylé kostky dýně.

  • 4

    Do připraveného rizota vmícháme zbylé máslo, polovinu strouhaného parmezánu a nasekanou petrželku.

  • 5

    Pokrm na talíři posypeme druhou částí parmezánu.

Komentáře k receptu