Humrový máslový bujon
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Dolin - Vermouth
- 1 polévková lžíce Kapary
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1647 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 225 g
- Sodík 2567 mg
- Bílkoviny 382 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 1771.3 mg
- Draslík 973.4 mg
- Vláknina 29608.9 mg
- Vitamín A 29608.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 107.9 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do mísy dáme 100 g měkkého másla, které vymícháme do pěny se 4 lžícemi Dolin-Vermouth. 1 lžíci nakládaných kaparů scedíme, necháme okapat a přimícháme je do máslové pěny. 
- 
                                2V hrnci přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu a odstavíme z plotny. 
- 
                                3Pak do něj vmícháme máslovou pěnu, dochutíme solí, špetkou chilli a podáváme. 
- 
                                4Humrový bujon [30179]: 
- 
                                5Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. 
- 
                                6Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. 
- 
                                7V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. 
- 
                                8Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. 
- 
                                9Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        