Humrový bujon s medem a lilkem
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Lilek
- 100 g Rýže dušená
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 250 g Jogurt bílý smetanový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
- 2 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 4.5 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 834 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 106 g
- Sodík 1729 mg
- Bílkoviny 192 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 870.6 mg
- Draslík 564.6 mg
- Vláknina 16826.4 mg
- Vitamín A 16826.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.5 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omytý lilek pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy, osolíme je (1 lžička) a necháme "vypotit" asi 20 minut. Pak lilek v sítu promyjeme vodou, necháme odkapat, případně osušíme, dáme do zpět do mísy, pokapeme 4 lžícemi sójové omáčky a 2 lžícemi rýžového vína necháme marinovat 10 minut. 
- 
                                2V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu. 
- 
                                3V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 0,5 lžíce sójové omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Pak přidáme marinovaný lilek, který vaříme přibližně 4-5 minut, přimícháme uvařenou rýži, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. 
- 
                                4Medový bujon dosolíme podle chuti a každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou. 
- 
                                5Humrový bujon [30179]: 
- 
                                6Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. 
- 
                                7Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. 
- 
                                8V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. 
- 
                                9Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. 
- 
                                10Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        