Humrový bujon s čínským zelím
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 400 g Zelí čínské
- 700 g Humr
- 250 g Jogurt bílý smetanový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 3 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 1 polévková lžíce Asijská omáčka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 846 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 109 g
- Sodík 1588 mg
- Bílkoviny 192 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 870.6 mg
- Draslík 622.7 mg
- Vláknina 16074.2 mg
- Vitamín A 16074.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.5 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu. 
- 
                                2V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 0,5 lžíce sójové omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. 
- 
                                3Pekingské (čínské) zelí očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. 
- 
                                4V hlubší pánvi na rozpáleném sezamovém oleji zelí podusíme, přimícháme 3 lžíce sójové omáčky a zalijeme medovým bujonem. Dochutíme solí, pepřem a chilli. 
- 
                                5Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou. 
- 
                                6Humrový bujon [30179]: 
- 
                                7Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. 
- 
                                8Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. 
- 
                                9V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. 
- 
                                10Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. 
- 
                                11Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        