Smetanová polévka z kapra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 0.5 kostka Bujón slepičí
  • 500 g Kapr obecný
  • 200 g Zeleninová směs jarní - mražená
  • 2 krajíc Chléb konzumní
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 575 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 212 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 141.4 mg
  • Draslík 333.6 mg
  • Vláknina 4008.5 mg
  • Vitamín A 4008.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 387.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi na rozehřátém másle s 2 lžícemi oleje na mírném plameni smažíme oprané porce kapra. V hlubším silnostěnném hrnci si připravíme světlou jíšku z mouky a oleje. Do hotové jíšky zašleháme mléko a nejméně čtvrt hodiny vaříme za občasného míchání. Současně zvlášť uvaříme mraženou zeleninu s bujónem. Když je zelenina měkká, vlijeme ji i s vývarem do jíšky a pečlivě rozmixujeme dohladka. Do směsi vlijeme smetanu, muškátový květ, sůl a dobře promícháme.

  • 2

    Do hotové polévky vložíme pečlivě obrané a pokrájené maso z kapra a polévku prohřejeme.

  • 3

    Zvlášť si připravíme krutony na oleji. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy. Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.

Komentáře k receptu