Studený zeleninový bujon se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 300 g Okurka salátová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Avokádo
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 634 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 2502 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 45.5 mg
  • Draslík 1091.2 mg
  • Vláknina 37921.6 mg
  • Vitamín A 37921.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi bez tuku opražíme sezamová semínka dozlatova. Sladkou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.

  • 2

    Salátovou okurku s avokádem omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Směs dáme do hrnce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.

  • 3

    Okurku s avokádem a s bujonem rozmixujeme na krém, přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr, z kterého jsme si odložili 4 lístky před krájením na ozdobu, a bujon dáme vychladit.

  • 4

    Každou porci vychlazeného bujonu ozdobíme kopečkem šlehačky, kterou posypeme opraženými sezamovými semínky, koprem a podáváme. Zeleninový bujon [30258]:

  • 5

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 6

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 7

    Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 8

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 9

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 10

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu