Zeleninový bujon se sýrovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Strouhanka
  • 200 g Petržel kořen
  • 500 g Mangold
  • 100 g Gouda
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 plátek Chléb toastový
  • 2 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Kapary
  • 1 polévková lžíce Worcester omáčka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 742 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 3385 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 202 mg
  • Draslík 1292.2 mg
  • Vláknina 35126.9 mg
  • Vitamín A 35126.9 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 129.6 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si směs na knedlíčky: Dobře omytý mangold vložíme na

  • 2

    1 minutu do vařící osolené vody (blanšírujeme ho), pak ho scedíme, necháme odkapat, dáme do mísy a rozmixujeme na kaši. Přidáme nastrouhaný sýr (Gouda), 3 celá vejce, 200 g strouhanky, bílý mletý pepř, prolisovaný česnek a omytou, drobně pokrájenou petrželku. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme malé knedlíčky.

  • 3

    Přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujonu, zmírníme teplotu a vaříme asi 7 minut. Přimícháme 2 lžíce kaparů a dochutíme worcestrovou omáčkou a chilli.

  • 4

    4 plátky toustového chleba opečeme v topinkovači.

  • 5

    K bujonu s knedlíčky podáváme opečený chléb.

  • 6

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 7

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 8

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 9

    Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 10

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 11

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 12

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu