Houbová polévka se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Houby sušené
  • 50 g Houby čerstvé
  • 100 g Petržel kořen
  • 200 g Hrášek mražený
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Bazalka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 200 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Cibule červená
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Česnekové máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3691 kcal
  • Sacharidy 607 g
  • Tuky 17273 g
  • Sodík 736 mg
  • Bílkoviny 100 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 37.6 mg
  • Draslík 1558.9 mg
  • Vláknina 481126 mg
  • Vitamín A 481126 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 151.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé klouzky očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kerblík omyjeme a bazalku omyjeme, otrháme lístky a odložíme na misku (použijeme je k ozdobení polévky).

  • 2

    Mražený hrášek promyjeme pod tekoucí vodou.

  • 3

    V hrnci na česnekovém másle podusíme cibuli, přidáme klouzky, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme 7 minut.

  • 4

    Dochutíme solí a přimícháme kerblík.

  • 5

    Každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, který ozdobíme lístky bazalky.

  • 6

    Bujon z hub [30579]:

  • 7

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 8

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 9

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 10

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 11

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 12

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu