Houbová polévka se smaženými vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Houby čerstvé
  • 10 g Masox
  • 1.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 481 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 276 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 206.4 mg
  • Draslík 638.4 mg
  • Vláknina 11042.8 mg
  • Vitamín A 11042.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme brambory, čerstvé houby (hříbky, lišky), mrkev, celer a cibuli.

  • 2

    Libeček i kopr omyjeme, kopr jemně nakrájíme. Zeleninu s houbami pokrájíme na kostičky.

  • 3

    Do hrnce si dáme rozehřát 20 g másla, přimícháme k němu hladkou mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme 1,2 litrem horké vody, kterou postupně přiléváme, abychom jíšku rozpustili dohladka. Poté vodu přivedeme k varu, vložíme do ní všechnu pokrájenou zeleninu i s houbami, snížíme teplotu a polévku pomalu vaříme. Přidáme sůl, pepř, kmín, stonek libečku, Masox a vaříme zeleninu do měkka.

  • 4

    Ke konci vaření vyjmeme z polévky celou cibuli a libeček.

  • 5

    Přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem.

  • 6

    V pánvi na másle (30g) usmažíme 2 vajíčka, která mírně osolíme. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme smaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.

Komentáře k receptu