Houbový bujon s chilli paprikou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Houby kozák osikový
- 150 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 200 ks Mrkev kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 3595 kcal
- Sacharidy 593 g
- Tuky 17269 g
- Sodík 732 mg
- Bílkoviny 96 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 23.8 mg
- Draslík 1458.9 mg
- Vláknina 478753 mg
- Vitamín A 478753 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 150.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čerstvé kozáky osikové očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. 
- 
                                2Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme a zbavíme semínek, pak ji drobně pokrájíme. 
- 
                                3Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                4V hrnci rozpustíme česnekové máslo a pokrájené houby s chilli papričkou podusíme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut. 
- 
                                5Bujon dosolíme podle chuti mořskou solí, posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme. 
- 
                                6Bujon z hub [30579]: 
- 
                                7Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. 
- 
                                8Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. 
- 
                                9Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. 
- 
                                10Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. 
- 
                                11Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. 
- 
                                12Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        