Houbový bujon s cibulí Borettane

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Houby sušené
  • 25 g Lanýž
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 g Smrže nakládané
  • 100 g Cibule Borettane
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 cl Koňak Armaňak
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 429 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 728 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1466.7 mg
  • Vláknina 30345.7 mg
  • Vitamín A 30345.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakládanou italskou cibulku Borettane v balsamicovém octu scedíme a necháme odkapat.

  • 2

    V hrnci na rozpáleném olivovém oleji cibulku krátce orestujeme, zalijeme 1 litrem houbového bujonu a pomalu přivedeme k varu.

  • 3

    Mezitím 25 g lanýžů nastrouháme na tenké plátky, odložíme je do misky, pokapeme 2 cl Armaňaku, promícháme a dáme i se šťávou do vařícího bujonu s cibulkou Borettane.

  • 4

    Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut.

  • 5

    Bujon dochutíme solí, čerstvě pomletým černým pepřem a podáváme

  • 6

    Bujon z hub [30579]:

  • 7

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 8

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 9

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 10

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 11

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 12

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu