Vánoční polévka z kysaného zelí s klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Olej rostlinný
  • 300 g Klobása Dunajská
  • 350 g Zelí kysané
  • 300 ml Smetana zakysaná 14%
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 3 ks Cibule
  • 2 špetka Kmín drcený
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Hovězí vývar základní
  • 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 698 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 797 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 14.4 mg
  • Draslík 304.1 mg
  • Vláknina 2374.4 mg
  • Vitamín A 2374.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme najemno, kysané zelí překrájíme, česnek utřeme se špetkou soli, klobásu nakrájíme na kolečka a osmažíme na pánvi na oleji .

  • 2

    V silnostěnném hrnci na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, poté vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zamícháme do ní obě papriky, kmín a postupně zašleháme vývar a necháme alespoň 20 minut provařit.

  • 3

    V jiném hrnci vaříme v nálevu s 200 ml vody zelí, až je měkké. Poté zelí vlijeme i s nálevem do jíšky, přidáme smetanu, česnek, zbylou sůl, klobásu a dobře promícháme.

Komentáře k receptu