Zapečené brambory s mrkvovým pyré
Suroviny
- 650 g Brambory
 - 650 g Mrkev kořen
 - 150 g Smetana jihočeská zakysaná15%
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 2 l Voda pitná
 - 0.5 l Bujón zeleninový
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 262 g
 - Sodík 364 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 475.6 mg
 - Vláknina 12569.7 mg
 - Vitamín A 12569.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory ve slupce dobře omyjeme a dáme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20-25 minut (podle velikosti a druhu brambor). Pak uvařené brambory scedíme a trochu vychladlé oloupeme, dáme je do mísy, přidáme máslo, sůl a rozmačkáme je téměř na kaši, do které přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr.
 - 
                                2
Mezitím, co se nám vaří brambory, očistíme a omyjeme mrkev s cibulí, pokrájíme ji na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme zeleninovým bujonem a při mírné teplotě vaříme doměkka přibližně 15-20 minut.
 - 
                                3
Mrkev s cibulí scedíme, ale zachytíme trochu vývaru a s 2 lžícemi vývaru rozmixujeme na pyré. V misce si vymícháme zakysanou smetanu s hořčicí, bílým pepřem a solí (2 špetky).
 - 
                                4
Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme brambory, na brambory rozetřeme mrkvové pyré, které potřeme smetanovou směsí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.
 - 
                                5
Pečeme při 180°C přibližně 30 minut dozlatova. Podáváme jako přílohu (k masu, klobásám..) nebo jako hlavní jídlo se zeleninovou oblohou.