Hovězí pečeně Esterházy
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 700 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 150 g Mrkev kořen
 - 125 g Zakysaná smetana
 - 150 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Kapary
 - 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 l Hovězí vývar základní
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 128 g
 - Sodík 547 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 127.8 mg
 - Draslík 1015.4 mg
 - Vláknina 6948.8 mg
 - Vitamín A 6948.8 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61.7 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme, ochutíme solí a pepřem. Oloupanou cibuli najemno nasekáme. Přepuštěné máslo rozehřejeme a maso na něm z obou stran krátce osmahneme. Vyjmeme a uchováme teplé. Polovinu tuku odlijeme stranou.
 - 
                                2
Na zbylém másle v pánvi orestujeme cibuli dohněda. Zalijeme vývarem a povaříme. Vložíme maso a zakryté dusíme cca 30-45 minut doměkka.
 - 
                                3
Kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenké, krátké nudličky. Osolíme, přidáme mouku a krátce podusíme na másle. Vmícháme nasekanou petrželku, kapary pokrájíme.
 - 
                                4
Z omáčky vyjmeme maso a přidáme do ní zakysanou smetanou rozmíchanou se solamylem. Prohřejeme, ale nevaříme. Vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, kapary, ochutíme solí a pepřem.
 - 
                                5
Maso rozdělíme na předehřáté talíře, přelijeme omáčkou, navrstvíme zeleninu a podáváme např. se špeclemi nebo širokými nudlemi.